Sähköisen allekirjoituksen hyödyt

Mikä on sähköinen allekirjoitus? Sillä tarkoitetaan tapaa, jolla henkilö voi todistaa sopimuksen laillisuuden ja oikeaksi toteamisen ilman fyysistä allekirjoitusta. Digitaalinen allekirjoitus on turvallinen ja luotettava tapa varmistaa dokumentin alkuperäisyys ja laillisuus.

Sopimuksen allekirjoitus sähköisesti vähentää aikaa ja vaivaa, sillä se ei vaadi paperitöitä eikä skannattujen lomakkeiden lähettelyä edestakaisin. Ajan ja turhan työn säästön lisäksi elektroninen allekirjoitus on myös ympäristöystävällisen yrityksen valinta, sillä se säästää paperia.

Onko sähköinen allekirjoitus turvallinen?

Sähköisen allekirjoituksen hyöty on se, että se nopeuttaa ja helpottaa asioiden hoitamista. Se säästää aikaa ja vaivaa, koska dokumentteja ei tarvitse tulostaa, allekirjoittaa ja lähettää postitse. Sillä voidaan myös vahvistaa henkilön oikeutta tehdä tiettyjä toimia.

Onko elektroninen allekirjoitus oikeasti turvallista? Sopimuksen allekirjoitus sähköisesti on jopa turvallisempaa kuin perinteinen, paperilla tapahtuva allekirjoitus. Usein sähköisesti allekirjoittaessa todennetaan myös allekirjoittajan henkilöllisyys, mikä vähentää väärinkäytön riskiä.

Elektroninen allekirjoitus on turvallinen myös siksi, ettei siitä synny arkaluontoista paperijätettä, jonka hävittäminen vaatii usein tehokkaan paperisilppurin. Sähköistä allekirjoitusta ei myöskään voida väärentää yhtä helposti kuin paperista. Allekirjoituksia tarjoavat palvelut pitävät huolta tietosuojalain noudattamisesta.

Miten sähköinen allekirjoitus toimii?

Moni pohtii, mikä on sähköinen allekirjoitus ja miten se konkreettisesti tapahtuu. Sähköinen allekirjoitus on tapa varmistaa, että dokumentti on todella allekirjoitettu sen henkilön toimesta, jonka nimi paperissa on.

Sähköinen allekirjoitusprosessi alkaa, kun sopimuksen toinen osapuoli lähettää toiselle osapuolelle sopimuspohjan luettavaksi. Kun toinen osapuoli on lukenut sopimuspohjan ja on valmis allekirjoittamaan sopimuksen, hän avaa allekirjoitus palvelun. Sopimuksen allekirjoitus sähköisesti voidaan tehdä tietokoneella, tabletilla tai kännykällä.

On olemassa eri tapoja suorittaa elektroninen allekirjoitus. Toinen versio on lähempänä totuttua allekirjoitusprosessia, jossa osapuoli kirjoittaa hiirellä tai elektronisella kynällä allekirjoituksensa tiedostoon. Nykyään on kuitenkin yleistymässä tapa, jossa digitaalinen allekirjoitus tehdään kaksinkertaisen tunnistautumisen avulla. Osapuoli kirjautuu palvelun esimerkiksi verkkopankkitunnusten avulla, mikä toimii allekirjoituksen kaltaisena vahvana todisteena siitä, että allekirjoittaja on oikea ihminen.

Kuka voi käyttää sähköistä allekirjoitusta?

Koska sähköinen allekirjoitus on laillinen ja hyväksytty tapa vahvistaa asiakirjan sisältö, sitä voidaan käyttää aina korvaamaan perinteistä allekirjoitusta. Virallisten dokumenttien, kuten sopimusten, laskujen ja muiden juridisesti sitovien asiakirjojen kanssa sähköinen allekirjoitus on toimiva apu etenkin silloin, kun sopijapuolet ovat eri paikkakunnilla. Esimerkiksi kauppakirjan tai vuokrasopimuksen digitaalinen allekirjoitus on molemmille osapuolille helppoa ja vaivatonta.

Sopimuksen allekirjoitus sähköisesti onnistuu sekä yritysten edustajilta että yksityishenkilöiltä. Yritys voi esimerkiksi antaa henkilöstön edustajalle oikeuden tehdä sopimuksia tai muita toimenpiteitä nimettömien allekirjoitusten avulla.

Digitaalinen allekirjoitus on siis turvallinen ja luotettava tapa vahvistaa henkilön suostumus asiakirjaan tai sopimukseen. Jos yhä pohdit, mikä on sähköinen allekirjoitus ja olisiko se hyvä juuri sinun tilanteessasi, aiheesta löytyy paljon lisätietoa internetistä.