Pekka on hauska koko perheen peli

Pekka on korttipeli, joka sopii täydellisesti koko perheen yhteiseen peli-iltaan. Se on helppo oppia ja jopa pienet lapset voivat nauttia sen pelaamisesta. Pelin tarkoituksena on kerätä perheitä ja välttää Pekka-korttia. Peli perustuu alun perin 1600-luvun englantilaiseen korttipeliin nimeltä Old Maid ja Suomessa se tunnettiin vielä viime vuosiin saakka nimellä Musta Pekka. Tässä kirjoituksessa opetamme sinulle tämän viihdyttävän pelin salat!

Pekassa etsitään perheitä

Pekka on monelle jo vuosikymmenten takaa tuttu korttipeli, josta kaikki perheenjäsenet voivat nauttia. Sitä voidaan pelata joko perinteisellä Pekka-korttipakalla, joka löytyy monen kotoa tai aivan tavallisella korttipakalla. Pekka tunnettiin ennen nimellä Musta Pekka, mutta ilmiselvistä syistä nimi on hiljattain muutettu pelkäksi Pekaksi. Hauskasti kuvitetuissa korteissa pelin Pekka on kuitenkin edelleen mustaihoinen, mikä ymmärrettävästi aiheuttaa ihmisissä närää.

Pelin tarkoituksena on kerätä mahdollisimman monta perhettä ja samalla välttää Pekka-korttia. Perheet koostuvat neljästä henkilöstä: isä, äiti, tytär ja poika. Tavallisella korttipakalla pelattaessa perheet muodostetaan ennalta sovituista korteista ja Pekka voi olla vaikkapa jokerikortti.

Kortit jaetaan aluksi tasan kaikkien pelaajien kesken. Perheitä kerätään toisten pelaajien korteista; pelaajat siis pyytävät vuorotellen toisiltaan kortteja. Pyytäjä valitsee kaverin kädestä kortin tietämättä, mitä saa. Kun pelaaja sitten saa perheen kokoon, hän asettaa kyseiset kortit pöydälle kuvapuoli ylöspäin.

Pelin voittaa se pelaaja, joka on kerännyt eniten perheitä. Häviäjä on se, kenellä on pelin loputtua kädessään Pekka-kortti.

Hullunkuriset perheet on toinen nostalginen korttipeli

Hullunkuriset perheet on Pekkaa paljon muistuttava, yhtä lailla monelle lapsuusmuistoja mieleen tuova korttipeli. Ideana tässäkin pelissä on kerätä perheitä. Pekan tapaan myös Hullunkuriset perheet pohjautuu alun perin englantilaiseen peliin, nimeltään Happy Families. Peliä voi pelata lystikkäästi kuvitetuilla Hullunkuriset perheet -korteilla tai tavallisella korttipakalla, jossa tietyt sovitut kortit muodostavat perheen.

Tässä pelissä pelaaja pyytää toiselta pelaajalta jotakin tiettyä korttia. Voidakseen pyytää johonkin perheeseen kuuluvaa korttia, täytyy pyytäneellä olla kädessään ainakin yksi tämän perheen jäsen. Jos vastapuolella on kyseinen pyydetty kortti, hän luovuttaa sen. Vuorossa ollut pelaaja saa jatkaa korttien kysymistä siihen asti, että toisella pelaajalla ei ole enää hänen kysymäänsä korttia. Tällöin vuoro siirtyy tälle toiselle pelaajalle.

Pelin voittaa se, joka kerää eniten perheitä. Tässä pelissä ei ole erityistä häviäjää, sillä korttipakkaan ei kuulu Pekan kaltaista, vältettävää korttia.

Hullunkuriset perheet -pelistä on tehty myös modernimpi Ei niin hullunkuriset perheet -peli, jonka avulla voidaan esimerkiksi perheen pienemmille kertoa niin sanotuista sateenkaariperheistä. Pelin tarkoituksena on saada perheet “kaapeista ulos” ja pelin häviää se, kenen käteen jää kaappikortti.

Perinteinen Pekka muuttuu maailman mukana

Pekka on historialtaan hieman kyseenalainen, mutta pelimekaniikaltaan silti hyvin ikääntynyt peli ja se on loistava tapa viettää aikaa perheen tai ystävien kanssa ja pitää hauskaa. Se on myös hyvä tapa opettaa lapsille yhteensovittamista ja muistitaitoja. Kuvalliset kortit tekevät pelistä mielenkiintoisen varsinkin perheen nuoremmille. Pelin erilaiset muunnelmat, kuten Hullunkuriset perheet ja tuore sateenkaariperheitä sisältävä Ei niin hullunkuriset perheet ovat yhtä lailla hauskoja tapoja yhteiseen ajanviettoon. Viimeisin versio on myös tervetullut päivitys peliin, kun otetaan huomioon Pekan alkuperäinen tyyli.

Pelit ovat siirtyneet nykypäivänä erilaisille näytöille. Yhdessä pelataan aina vain vähemmän. Emme kuitenkaan soisi perinteisten, yhdessä pelattavien pelien jäävän historiaan. Suosittelemmekin, että suuntaat pelikortteja myyvään liikkeeseen ja ostat sieltä mukaasi nykyaikaisen Ei niin hullunkuriset perheet -korttipelin. Kerää perheesi tai kaverisi yhteen ja viettäkää hauskaa laatuaikaa yhdessä!