Verkossa työskentely – yrittäjänä vai freelancerina?

Verkossa työskentely

Hyvä puoli töiden teknologisoitumisessa on ehdottomasti se, ettet ole enää niin paljoa, jos ollenkaan geografiseen lokaatioon sitoutunut. Voitkin siis siirtää toimistosi yhtä hyvin tunkkaisesta lähipöstä vaikkapa palmun alle tai Alppien kupeeseen! Nykyään onkin tarjolla monenlaisia työskentelymahdollisuuksia ulkomailla sisällöntuotannon sekä graafisen suunnittelijan roolissa, niin ulkoimailla kuin kotimaassakin. Monesti yksityishenkilöitä kohtaakin tässä kohtaa kysymys, että olisiko syytä työskennellä freelancerina, yksityisyrittäjänä, vai jollain muulla tavoin?

Töiden projektiluontoisuus ja osa-aikaisuus

Osa näistä sisällöntuottamisen töistä ovat projektiluontoisia, tarjoten työtä vain tietylle ajanjaksolle. Toisaalta, esimerkiksi osasta sisällöntuottamisen töistä voidaan maksaa joko sanamäärittäin, tai vaihtoehtoisesti artikkelikohtaisesti. Tässä kohtaa onkin syytä miettiä, miten toimia verokortin kanssa näissä tilanteissa. Jos työ on vain lyhytaikainen pyrähdys, onko syytä luovuttaa verokortti tälle firmalle? Miten toimia, jos työnantajia on useita?

Freelancerina toimiminen

Jos työnantajia on kaksi, ja molemmissa on tarjolla suhteellisen paljon työtä, silloin on todennäköisesti hyvä ratkaisu toimittaa normaali, perustuloverokortti toiseen työpaikkaan, ja hankkia lisätuloverokortti toista työpaikkaa varten. Aina asia ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen, ja kahden työnantajan sijaan työnantajia voi olla useita, ja työn määrä jopa ennalta määrittelemätön. Tällöin on syytä harkita freelancerin verokorttia. Freelancer voi olla joko yrittäjä tai työntekijä. Hän voi ottaa useamman kopion freelancerin verokortistaan, ja toimittaa sen näin useammille tahoille. Hän on kuitenkin itse vastuussa ennakonpidätysprosentin ja tulojen seurannasta. Freelancerina toimiminen vaatii siis hieman henkilökohtaista kirjanpitoa, mutta se mahdollistaa oikein hyvin monelle toimeksiantajalle työskentelyn samanaikaisesti. Juurikin monelle taholle työskentelevälle sisällöntuottajalle, graafikolle, web-suunnittelijalle tai taiteilijalle tämä on usein hyvinkin varteenotettava vaihtoehto.

Yrittäjänä toimiminen

Toinen vaihtoehto freelancerin lisäksi on hankkia oma toiminimi ja toimia näin ollen yrittäjänä. Tällöin olet vastuussa itse asiakkaiden laskutuksesta sekä omasta kirjanpidostasi. Jos yrittäjäksi ryhtyminen kuulostaa liian itsenäiseltä harppauskelta, on nykyään tarjolla myös kevytyrittäjyyttä tarjoavia palveluja. Tämä tarkoittaa sitä, että jokin taho, kuten Ukko.fi hoitaa laskutuksen toiminnastasi. Näin ollen sinun ei itse tuel huolehtia tästä, vaan se tehdään puolestasi, ja maksat vain jonkin tietyn, usein proviisiosumman, tästä palvelusta.

Freelancerin työ